📣SPAR 15% PÅ HELE FESTIVAL KATEGORIEN I HELE APRIL OG MAJ –  Brug koden FESTIVAL15📣
Gratis fragt på alle ordrer 🚛 🚢 ✈️ 📦 🔥

Vinylproduktion

Vinylproduktion er i dag – igen – industristandard indenfor fysiske medier. Vi har sammensat nogle superoverskuelig løsninger, hvor du hurtigt kan komme i gang med din næste vinyludgivelse. Før du går i gang, skal du gøre dig et par tanker om hvilken slags vinyl, du er på jagt efter.

Under vinylens storhedstid handlede det mere om at trykke så mange plader som muligt til den laveste pris. I dag laver man meget sjældent 100.000 eller millioner af plader, og med mindre oplag kan man tillade sig at kæle lidt ekstra for detaljerne, som ellers ville blive for dyrt i en meget stor produktion. På mange måder er nutindens vinyludgivelser i højere grad et smukt indpakket kunstværk, end “bare” et fysisk medie for musikken. Derfor er her et par ting, du kan overveje for at give din plade lidt ekstra wauw factor.

Før du går i gang skal du overveje følgende: Master-type, tykkelse, farve, type af innersleeve, samt type og overfladen på coveret. Herunder får du en kort gennemgang af de muligheder vi tilbyder.

Info om vinylproduktion

Master-typen

DMM eller Direct Metal Mastering som kom frem i 80’erne, da man have brug for at kunne trykke flere plader hurtigere. Lyden af DMM er mere skarp og ”detaljeret”. Alternativt kan man vælge en ”lak-master” (lacqour cut), som giver en mere dynamisk og blødere lyd.

Pladens tykkelse

På en almindelig 12” vinyl skelner man mellem 140g og den kraftigere 180g. Den sidstnævnte føles noget tungere og giver for nogen en mere luksuriøs føles, når man holder den færdige plade i hånden. Visse purister fastholder også, at 180g-vinylerne lyder bedre, da de ligger mere stabilt på pladespilleren.

vinyl innersleeve
Innersleeve

Alle vinyler leveres i en hvid universel innersleeve uden print. Det giver den umiddelbare beskyttelse til vinylen. Du har mulighed for at opgradere innersleevet til enten et sort universelt sleeve eller et printet innersleeve. Et printet innersleeve giver dig ekstra plads til pladens tekster, eller lækkert artwork.

Pladens farve

Den klassiske vinylfarve er sort. Vi har et lille udvalg af standardfarver, som du kan se i udregneren. Hvis du har helt specielle ønsker til flere farver eller ‘bi-color’, ‘marble’ og ‘splatter’ farver kan du kontakte os for de præcise muligheder. De farver du ser her er under normale omstændigheder altid tilgængelige.

Pladens farve
Gatefold
Typer af cover

Generelt differentierer vi mellem et standardsleeve og en gatefold cover. Gatefold fås som enten åben i begge sider til en dobbelt vinyl eller lukket i venstre side til en enkelt vinyl. Gatefold giver dig to ekstra sider til grafiske udfoldelser.

Coverets overflade

Overordnet er der tre typisk overflade eller finish på et pladecover: Blank, mat eller ‘reversed side print’. Blank giver en flot og klar overflade, som egner sig godt til et livligt artwork med klare farver, Mat giver det et mere afdæmpet udtryk. Og ‘reversed side print’ er mat med en ru overflade.

Overflade
Vinyl og design guidelines

Det er vigtigt at i får lavet en vinyl master, som er anderledes end til CD eller online streaming. Tag en snak med din producer. Hvis i har problemer med at få den lavet kan vi anbefale at tage en snak med Mørkværk Studio.
HUSK at artwork altid skal opfylde følgende krav:

  • 300 Dpi
  • Eksporteres med CMYK-farveprofil
  • Farveprofil: FOGRA39 COATED
  • Alle fonte skal laves til objekter (Kaldes create outline i Photoshop og Illustrator)
  • Filformaterne skal være enten .PDF eller .TIFF
Detaljer om din vinylproduktion

Skal du i gang med en vinylproduktion er der flere detaljer om din udgivelse som vi skal kende. Dette opnår vi bedst ved at du downloader, udfylder og sender os nedenstående cuesheet (kræver Adobe Acrobat).